Pukeutuminen


Tälle sivulle kootaan vinkkejä vammaisen lapsen ja nuoren pukeutumiseen. Millaisia erityisvaatteita, -kenkiä, uimapukuja, pyörätuolipusseja tai muuta tarpeellista pukeutumiseen liittyvää yleensä on? Mistä näitä tuotteita saa ostaa? Uudet vinkit lämpimästi tervetulleita!

Sisällysluettelo

Erityisvaatteita
Lämpöpussit ja sadesuojat pyörätuolin käyttäjälle
Painevaate
Uimapuvut
Vaatekikkoja
Kirjoja vaatetuksesta

Kengät ja kengännauhat
Kenkäkauppoja ja suutareita
Muutakin (kuin kenkiä) kylmävarpaille


ErityisvaatteitaKuva
Kokemuksia
ErgoMode
 • Oma mallisto aikuisille pyörätuolin käyttäjille
 • Mittatilauksesta saa vaatteita myös lapsille, myös omien toiveiden mukaisia juhla- ja hääasuja. Edustajia eri puolilla Suomea.
ergomode-takki.gif

HelppoAsu
 • Helposti puettavia vaatteita, mm.ulkoiluasuja pyörätuolin käyttäjille, oloasuja sekä collegehousut, joissa on tasku katetripussille.


Jutta
 • Bodyja kokoon 104 saakka
 • Vauvauintitarvikkeita
 • Nettikauppa


Maria Jäderholm, email: mia.jaderholm(at)gmail.com
 • Ompelupalvelu: yksilöllisiä vaatteita tilauksesta ja myös muutostöitä jo olemassaoleviin vaatteisiin
 • muototyynyjä
 • suojapussukoita vaikkapa puhelaitteisiin
 • "taktiilisia" pusseja/alustoja/seinävaatteita
 • ja paljon muuta.
mj-haalari.gif

Rehashop
 • Isokokoiset bodyt kokoon 140 cm saakka, sveitsiläisiä Schürmanin tuotteita
 • Monenlaisia tuotteita
 • Nettikauppa.


Rolli-Moden
 • Nettimyyntiä, muotivaatteita Saksasta pyörätuolin käyttäjille. Asiointi englanniksi tai saksaksi.
 • Ompelupalvelukin on. Katso nettisivulta lisätietoja.
Lämpöpussit ja sadesuojat pyörätuolin käyttäjille


Pyörätuolipussi
Sadesuoja
Myynti
Kuva
Kokemuksia
kyllä
-
Maria Jäderholm, email: mia.jaderholm(at)gmail.com


kyllä
kyllä
ErgoMode


kyllä
-
pellis.de
 • Saksalainen pyörätuolinpussien valmistaja, jolla nettikauppa. Jaatispostin lukija on ystävällisesti kääntänyt pyörätuolipussien tietoja suomeksi lue käännös tästä

  (Muista aina tarkistaa tuotetiedot valmistajan sivulta. Ne ovat saattaaneet muuttua käännöksen tekemisen jälkeen! Jos ovat muuttuneet, auta wikiä ja korjaa käännös).

Ostimme pussin, jossa oikeaa lampaan karvaa sisäpuolella - todella kauniisti ommeltu, lämmin, mitat toimivat! Suosittelemme.
kyllä
-
Makuupussihaalari MusucBag Coolstuffilta
 • MusucBag on nukkumis-, olo- ja toimintahaalari
Makuupussihaalari pienempi.jpgPainevaate


Painevaatteita voidaan käyttää tukivaatteina neurologisessa fysio- ja toimintaterapiassa. Tukivaatteille on useita käyttöindikaatioita kuten cp-vamma, autismi, erbin pareesi, skolioosi, aivohalvaus ja parkinsonin tauti. Tukivaatteilla tavoitellaan vartalon hallintaa ja tukemista, lihastonuksen kontrollointia, syvätunnon herättämistä, toiminnallisuuden lisäämistä, rauhoittava vaikutusta, vartalon hahmottamista/itsensä tiedostamista. Lähde: Lymed Oy:n sivu

Kysy lisää esim. toimintaterapeutiltanne.

Painevaatteita myyvät

Kuvassa Terttu Lilja Oy:n painetekstiilejä Apuvälinemessuilla 2009.
painetekstiili.gif

Akuutti kertoi painevaatteista 3.1.2012: Painevaatteista on tullut huippu-urheilijoiden apuväline oman koordinaation parantamiseksi. Mutta myös autistiset lapset ja nuoret ovat saaneet niistä apua kehonsa hahmottamiseen. Painevaatteen vaikutus perustuu siihen, että se synnyttää syväkestoisen paineen tunteen ja rauhoittaa yliherkkää tuntoaistia sekä viestien kulkua aivoihin. Erityisopettaja, tutkija Anne Lehto on tutkinut painevaatteen vaikutusta autistisiin lapsiin. Jos lapsi tai nuori oli hyvin levoton, ärsyyntyi helposti, eikä pystynyt keskittymään, niin usein painevaate auttoi heitä olemaan läsnä, Lehto avaa tutkimustuloksia. Painevaatteella oli jonkin verran vaikutusta myös autististen lasten ja nuorten aggressiivisuuteen. Lehto on mukana myös uudessa tutkimuksessa Oulun yliopistossa, jossa selvitetään painevaatteiden vaikutusta ADHD-potilaisiin. http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/painevaatteista_apua_autistisille


Uimapuvut


Myynti
Kuva
Uimapuku
Jutta

Pienille uimareille (18kg saakka) helposti päälle puettava vauvauimahousu, jonka hyvä muotoilu pitää vahingot sisällään.
RehashopVaatekikkoja


Tähän voit laittaa vinkkejä vaatemalleista, joita ei (välttämättä) saa valmiina, sillä ideoita voi käyttää ainakin itse ompelemalla tai teettämällä vaatteen ompelijalla. - Jos tiedät, mistä näitä saa, kerro.
housut-iso.gif
Lisähousut pyörätuoliin Düsseldorfin apuvälinemessujen malliin. Voi pukea päälle pyörätuolissa istuen. Takaliston kohdalla reikä, josta tuulee, joten toiminevat lisälämmikkeenä peiton tapaan.
jackw.gif
Joitakin vuosia sitten alennusmyynnistä löytyi Jack Wolfskin -merkkiset alppihiihtoon tarkoitetut housut, joissa housuja jatkettu yläosalla, joka tehty fleecestä. Ikään kuin fleeceliivi, päälle puetaan erikseen talvitakki. Toimii todella hyvin, on mukava päällä ja pitää selän lämpimänä, viima ei pääse tuulemaan takin ja housujen välistä.

alkuun.gif
Kirjoja vaatetuksesta

Arkipäivän onni, vaatteita erityisryhmille. Sirpa Hälisen ja Auli Rytkösen kirja antaa vinkkejä vaatetuksen suunnitteluun, valmistukseen ja korjauksiin sekä materiaalivalintoihin. Opetushallitus 1999. Löytyykö uudempia kirjoja?


alkuun.gif


Kengät ja kengännauhatVinkin arvoinen tuote (tai tuotteita)
Kuva
Kuvaus
Ostopaikka
Kengännauha - Spiraalikengännauha
nauha.gif
Kengännauhat, joita ei tarvitse solmia: spiraalikengännauhat. Niistä vedetään ja ne kiristävät kengän pysymään jalassa. Kengät on siis helppo riisua ja laittaa takaisin jalkaan. Nauhaan ei ole mahdollista kompastua, koska ne eivät roiku niin kuin perinteiset nauhat.
Feetlet.fi (jalkinealan tuotteiden verkkokauppa), kappaleittain ja 20 nauhaparin laatikossa.

Rullaten ry on varsinaisen toiminnan ohessa myynyt ja välittänyt erilaisia vammaisille henkilöille sopivia ja tarpeellisia tuotteita, esim. spiraalikengännauhat (jotka toki soveltuvat kaikille). Yhteystiedot ja lisätietoja nauhoista Suomi kaikille -sivulla.

(Jos näistä ei onnistu, googleta "spiraalikengännauha")Kenkäkauppoja ja suutareita


Erityiskenkiä ja muutostöitä
Yritys
Erityiskenkiä
Muutostöitä (suutari)
Kuva
Erityistä
Sijainti
Erikoissuutarit Tapio Mannerheimo ky
www.erikoissuutarit.fi
X
X

Lasten tukijalkineet, erityisjalkineet, ortopediset jalkineet, dynaamiset ortoosit, ortopediset muutostyöt, tukipohjalliset.

Mallistossa mm. ”luistinkiinnityksellä" toimivat, erittäin tukevat sandaalit ja lenkkarit, jotka aukeavat aivan varpaisiin saakka, jolloin ne on erityisen helppo pukea jalkaan.
Tampereella, toimittavat postitse jalkineita muuallekin.
Jalkinekorjaamo M. Karttunen
www.jalkinekorjaamo.com

X

Kenkien muutostyöt taidolla, Lastenlinnakin käyttää tätä suutaria.
Helsingin Meilahti, lähellä Lastenlinnaa.
Kangaroos-kenkiä myyvät kaikki suurimmat tavaratalot ja ketjut.Kangaroos-merkkisiä kenkiä voi käyttää tukipohjallisten kanssa. Mm. Respecta ja Orthonova suosittelevat niitä. Kangaroos-kengissä on irtopohjallinen, jonka voi ottaa pois, ja lesti on kapeahko, joten tukea löytyy. Etsi vain sopiva malli tukipohjallisillesi.


Kenkiä, joihin kohtuullisen helppoa tehdä muutostöitä

Myyjä
Kuva
Tuote
Sijainti
Huopaliike Lahtinen Oy
www.huopaliikelahtinen.fi

Huopatossuja.
Nettimyyntiä.

alkuun.gif


Muutakin (kuin kenkiä) kylmille varpaille


Vinkin arvoinen tuote (tai tuotteita)
Kuva
Kuvausta
Myyjä tai ostopaikka
Patterilämmitteiset sukat, rukkaset ja sormikkaat

Alun perin kehitetty ääriolosuhteisiin vaeltajille.
Apuväline Lähdemäki Oy
Ohuen ohut lämpöpeitto

Ohut peitto mahtuu pieneen tilaan - esim. autokäyttöön tai sänkyyn varsinaisen peiton alle lisälämmikkeeksi.
Ecobed Oy
Huopatossut ja huopakangasta

Huopatossuihin on helpohko tehdä muutostöitä, huopakangasta itseompeluun.
Huopaliike Lahtinen, nettimyyntiä
Lämpötossut, jotka puetaan kenkien/saappaiden päälle
mj-kenkaan.gif
Lisäeristettä kylmävarpaille, ommellaan mittojen mukaan tilauksesta.
Maria Jäderholm,
email: mia.jaderholm(at)gmail.com
Vaatetusta ääriolosuhteisiin

Erityisesti retkeilyliikkeissä myydään tuotteita ääriolosuhteisiin. Kannattaa tutustua valikoimiin, voi hyvinkin löytyä apua kylmille varpaille.(Kerro, mitä olet löytänyt!)
 • Käsien ja jalkojen lämmittimiä, esim. kertakäyttöisiä ja monikäyttöisiä geelilämmittimiä, jotka aktivoidaan keittämällä.
 • Urheilukaupoissa myydään paristolla toimivia (laskettelu)mononlämmittimiä, joissakin malleissa pohjallista voi leikata sopivaksi omaan kenkään.
Retkeilyliikkeet, esim. Lassen retkiaitta, Partioaitta, Varuste.net ja urheiluliikkeet
alkuun.gif

Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen